Bakenesserbruin: desemmoutbrood met zaden

Een donker desembrood als vloerbrood (batard) of busbrood (gebakken in een bakblik). Dit brood is gemaakt met 60 procent biologisch volkorenmeel van de molen. Het brood is bijzonder vezelrijk ook door de toegevoegde hele tarwekorrels.

De korst heeft een krokante laag met zaden: koolzaad en lijnzaad, havervlokken, zonnebloem- en pompoenpitjes en sesam. 

Rijstijd

Dit brood heeft een lange voorbereidingstijd achter de rug: op het moment van bakken is de desem 36 uur geleden geactiveerd.

Na het kneden en vormen rijst het brood een paar uur en gaat daarna een nacht de koelkast in.

Hier gaat het fermentatieproces langzaam door, waardoor de eiwitten (gluten) deels worden afgebroken, waardoor de voedingsstoffen beschikbaar komen en beter worden opgenomen in het lichaam.

Desembrood is daardoor niet alleen lekkerder, maar lijkt ook gezondheidsvoordelen te hebben. De langzame rijs maakt het brood nauwelijks zuur en licht verteerbaar.

Het vloerbrood (batard) weegt ongeveer 900 gram, het busbrood 750 gram.

 

Meer lezen over dit brood?

 

Ingrediënten:

Ingrediënten: Volkoren tarwemeeltarwebloem, water, desem (water, volkorentarwemeel), grof gemalen hele tarwekorrels, zonnebloemolie, zaden en pitten (waaronder sesamzaad), gerstemout, bakkerszout, tarwegluten,